Wijnbar in De Pijp Amsterdam
Een fatsoenlijk wijntje drinken in Amsterdam is tegenwoordig niet moeilijk meer. In de afgelopen jaren zijn de wijnbars uit de grond geschoten in Mokum. Een daarvan is Wijnbar Paskamer, gesitueerd op een mooi hoekje van de Lutmastraat in De Pijp. En niet zomaar een, want begin 2023 mocht deze wijnbar het predikaat Beste wijnbar in Nederland in ontvangst nemen. En daar kunnen wij ons helemaal in vinden!
Knus en intiem interieur
Op een hoek, dus lekker veel ramen, maar zeker geen grote tent. Knus. Intiem. Met de tafels dicht op elkaar. Op een drukke avond kan het er best hutjemutje zijn, maar daar hou ik wel van. Aan de raamkanten kleine tafeltjes en vensterbanken om aan te zitten. Zo kun je met een fatsoenlijk glas wijn aan de lippen heerlijk naar buiten turen. Links de bar met open keuken. Op een muur achterin de Franse wijnstreken geschilderd. De tafels zijn gedekt met kleine bordjes en natuurlijk wijnglazen. Voor extra sfeer staan er waxinelichtjes, kaarsen en droogbloemen in lege wijnflessen. Kortom, bij binnenstappen word je direct verwelkomd door een fijne ambiance.
Beste wijnbar in Nederland 2022
Dat het hier wel goed zit met de kwaliteit van de wijnen hoef je gelukkig niet van mij aan te nemen. In januari 2023 werd de Paskamer bekroond met de titel ‘Beste Wijnbar van Nederland’. De wijnen die wij proefden waren dan ook ontzettend lekker. Ik heb een vrij uitgesproken en niet heel gangbare wijnsmaak, maar de barman wist mijn omschrijving zonder moeite te vertalen naar een wijn die perfect bij mijn smaak past. Genieten is dat!
Eten bij Wijnbar Paskamerđ´
Het fijne van deze wijnbar is dat je zelf bepaald wat voor avond het wordt. Een korte wijnstop met een goed hapje erbij. Of een uitgebreide culinaire avond. Dat laatste deden wij. Het concept van Wijnbar Paskamer is shared dining, dus op de kaart staan kleine gerechtjes om te delen. Wij bestelden zo ongeveer de helft van de kaart en hebben 2 uur ultiem zitten genieten van al het lekkers dat voorbij kwam. Ik denk er met weemoed aan terug. đŠ
Wij aten:
* Brood met roomboter
* Huisgemaakte kaas bitterballen
* Huisgemaakte paddestoelen bitterballen
* Bavette met Hollandaise
* Burrata
* Buikspek Hoisin
* Viskoekjes
* Lavacakeje
Het brood met boter was fantastisch. De Buikspek en Bavette waren kleine gerechtjes, maar onwijs lekker. En de huisgemaakte bitterballen echt een aanrader. Alle gerechtjes waren kleine smaakexplosies met perfecte garnering. Het gaat hier weliswaar om de wijn, maar het eten is hier even hoogstaand.
Hoeveel kost dit avondje uit?
De gerechtjes zijn van tapas-formaat en dus niet heel groot, maar na onze bestelling waren wij voldaan. Onwijs lekker gegeten en gedronken en toch minder kwijt dan in een gemiddeld goed restaurant. Een avondje fine dining kun je dus prima vervangen door een bezoekje aan deze wijnbar. đđģ
In conclusie: Culinaire gerechtjes. Fijne ambiance. En geweldige wijnen. đˇ Het enige nadeel zijn de shifts. Ik snap waarom restaurants het doen, maar ik hou van lang tafelen en word altijd een beetje zenuwachtig van een verplichte eindtijd. Vooral als het even duurt voordat je kunt bestellen, omdat iedereen nou eenmaal tegelijk binnenkomt. Gelukkig was de druk er daarna af en hebben we waanzinnig genoten. đđģ
Ik ben benieuwd of jij ook fan bent (of wordt) van Wijnbar Paskamer! Laat je het me weten? Tag me in je post of story of stuur me een DM op instagram!