Ja, we zijn live! Wat leuk dat je hier bent. ♥

Ja, we zijn live! Wat leuk dat je hier bent. ♥

Mijn favoriete grachten in Amsterdam

22x mooiste grachten van Amsterdam

Lekker wandelen kun je op heel veel mooie plekken in Amsterdam. Maar de Amsterdamse grachten, die hebben net iets extra speciaals. Het kabbelende water, de bootjes, de prachtige grachtenpanden en vaak het vele groen maken het net kleine paradijsjes.

Je kunt mij dan ook vaak vinden op de grachten. En door de jaren heen heb ik een hele verzameling aan favoriete grachtjes opgespaard. En die deel ik graag met jullie. Ontdek de mooiste grachten van Amsterdam!

Jaa, niet minder dan 22 grachten in Amsterdam die ik het allermooist vind. En dan heb ik er stiekem nog een paar gecombineerd ook. Had ik ook niet verwacht toen ik aan mijn korte opsomming van favoriete grachtjes begon. Misschien denk je, had je het niet beter ‘de grachten van Amsterdam’ kunnen noemen? Nou nee, dat ook weer niet, want er zijn maar liefst 165 grachten in Mokum met een lengte van wel bijna 100 kilometer.

Inhoudsopgave

Welke het zijn, die mooiste grachten van Amsterdam? Dat ga ik niet spannend maken. Je vindt ze meteen hieronder op een rijtje. Als je op een van de linkjes klikt, spring je direct naar mijn stukje over de gracht. Handig!

Mijn favoriete grachten

Voor mij heeft elke gracht in Amsterdam een eigen karakter en biedt daarmee een andere belevenis. De ene gracht heel sereen en idyllisch, de ander vol gezellige winkeltjes en weer een ander met gezellige borrelterrasjes. Kies een gracht uit die op dat moment helemaal bij je mood past en ga lekker wandelen! Laat je me weten hoe het was? En of je de grachten net zo mooi vond?

Grachten in de Nieuwmarktbuurt

Er is in de loop der eeuwen heel wat veranderd in deze buurt. Zowel door veranderende bestemmingen van de buurt als door de Tweede Wereldoorlog en de aanleg van de metrolijn raakte een hoop verlaten, verwaarloosd of gesloopt. Wat weg was, werd later opnieuw opgebouwd. Gelukkig is er ook onwijs veel behouden gebleven. De buurt bestaat nu vooral uit woningen, maar voorheen waren dat veel kleine fabrieken, pakhuizen en winkeltjes. Je ziet daar nog overal sporen van.

1. Groenburgwal

Groenburgwal | Mooiste grachten Amsterdam

De Groenburgwal is een wonderschone, idyllische gracht vlakbij de Nieuwmarkt in Amsterdam Centrum. Om de hoek van een druk uitgaansgebied, maar zelf is de gracht een en al rust. Ook doet hij zijn naam eer na, want hij is ontzettend.. groen! De gracht is bijna een sprookje. Prachtige pandjes, kleine bootjes langs de kade, heerlijke geveltuinen en je vindt er regelmatig bewoners voor de deur.

Je maakt fantastische foto’s op deze gracht. En de allermooiste foto maak je vanaf de beroemde Staalmeestersbrug. Vanaf hier heb je namelijk iconisch uitzicht op de Zuiderkerk. De enige plek in Amsterdam waar je vanaf een gracht vol uitzicht hebt op de Zuiderkerk. Het is een plaatje.

En dat zul je in de zomermaanden merken ook, want dan staan hier continu stelletjes om een mooi Amsterdams portretje te schieten. Dat is best oppassen geblazen, want er rijdt, loopt en fietst hier dan veel verkeer over de brug. Ah, en mocht je het van plan zijn, hang geen slotjes (lovelocks) aan de brug. Deze verzwaren en beschadigen de Staalmeestersbrug namelijk. Ook is de liefde niet lang beschoren, want de slotjes worden regelmatig weggeknipt.

2. Raamgracht

Raamgracht | Mooiste grachten Amsterdam

De Raamgracht begint op een mooie plek. Namelijk op de brug van de Kloveniersburgwal. En die brug heeft een brede stoep met heerlijk uitzicht over de gracht. Ook geliefd als fotospot. Direct links zien we overigens een instafamous pand wat we vooral kennen van de gigantische klimop die meekleurde met elk seizoen. Te zien op menig kiekje. De klimop is echter ergens in coronatijd volledig verwijderd. Misschien nieuwe eigenaren die de woekerende plant niet zo zagen zitten? Geen idee! Ik vraag me soms af of ze zelf weten dat die plant zo beroemd was. 🙂 Nu zien we echter een prachtig net pandje en blijft het uitzicht even mooi.

Als we een stukje teruggaan, kunnen we trouwens ook een heel leuk plaatje schieten. Vanaf de Oost-Indische Huisbrug (de brede brug vanaf Rusland over de Kloveniers) hebben we een mooi vol beeld met daarop de Raamgrachtbrug, de Raamgracht, haar panden én de Zuiderkerkstoren! Heerlijk toch?

Wanneer we de Raamgracht een stukje oplopen aan de rechterkant komen we de brug over de Groenburgwal tegen. Van daaruit kijk je links op een vrolijkgekleurde woonboot (ook vaak te zien op menig foto) en rechts op die sprookjesachtige Groenburgwal. Op zonnige dagen is het hier ontzettend kleurrijk. En in de gouden uurtjes heb je vanaf de linkerkant van de Raamgracht magisch uitzicht op de brug over de Groenburgwal.

Voor een wandeling kun je aan de rechterkant de Groenburgwal insteken, naar de gezellige knusse Staalstraat en richting de Amstel. Of je kunt doorlopen over de Raamgracht. Dat is ook leuk, want die loopt in een bochtje en mondt een beetje gek uit. Je eindigt bij een grappig hoekje van de Zwanenburgwal en als je mee de hoek omgaat kom je uit bij een trap. Als we die trap op gaan, staan we in ene in de grote en ‘moderne’ Jodenbreestraat. Een compleet andere wereld! Met veel gezellige tentjes. Maar ook de andere kant op, over de Zwanenburgwal, is het heerlijk wandelen richting de Amstel.

3. De Amstel

Amstel | Mooiste grachten Amsterdam

De Amstel, ja dat is natuurlijk geen gracht, maar een rivier. En daarmee de enige nog bestaande (weliswaar gekanaliseerde) rivier in Amsterdam! Toch vind ik dat de Amstel in dit lijstje hoort. Het is immers water met grachtenpanden en mooie bruggetjes. De Magere Brug ken je natuurlijk en dit stuk van de Amstel is wonderschoon. Op veel plekjes vind je bankjes en ook de kroegjes aan de gracht zijn heerlijk vertoeven.

Of doe een bezoekje aan de Hermitage Markt op zaterdag! >>

Maar de Amstel begint niet pas bij de Blauwbrug of de Stopera. De rivier begint al bij de Munt! En loopt dan langs Hotel De L’Europe, kruist de Kloveniersburgwal, gaat onder de Halvemaanbrug verder, ontmoet dan de Groenburgwal en de Zwanenburgwal voor hij langs de Stopera richting Blauwbrug voert. En dit stukje valt onder de Nieuwmarktbuurt.

Een ander leuk weetje is dat tot 1876 hier aan de Binnen-Amstel (tussen het Muntplein en de Halvemaansbrug) de werkplaatsen van doodkistenmakers waren gevestigd. Van de 17e tot eind 19e eeuw droeg dit stukje daarom de naam Doodkistenmakersgracht. Gezellig. 🙂 Ik vond er een mooie foto van in het Stadsarchief.

Doodkistenmakersgracht ca 1861 Stadsarchief Amsterdam Photographisch Etablissement Munnich en Ermerins
Doodkistenmakersgracht, ca. 1861. Gezicht over de Amstel met links de Halvemaansbrug. Rechts de huizen Amstel 22-30 en hoger.
Foto: Photographisch Etablissement Munnich en Ermerins // Stadsarchief Amsterdam

Mijn favoriete plekje aan dit stukje Amstel is de Staalkade, die het het einde van de Groenburgwal verbindt met het einde van de Zwanenburgwal. Een zeer korte kade, maar toch betoverend. Vanaf hier heb je namelijk rondom uitzicht op de Amstel, de Groenburgwal, de Zwanenburgwal en in de verte de Munttoren aan de ene kant en de Blauwbrug aan de andere kant. Op de staalkade bevindt zich enkel woonverkeer, omdat het een U-bocht vormt die begint en eindigt in dezelfde straat (Staalstraat). Hier lopen is dus enkel een omweg wanneer je van A naar B moet. Maar voor een mooie wandeling of een bankje (met uitzicht) pakken is het de zijstap zeker waard.

Een ander favoriet plekje zijn de bankjes voor de Stopera. Een lekker ruime hoekkade waar mensen op bankjes en aan de kade genieten van het uitzicht op de Amstel, de kabbelende bootjes en de dancing houses aan de overkant.

Grachten in Lastage

Ik weet niet of iedereen de naam ‘Lastage’ nog kent, het gebied valt tegenwoordig officieel onder de Nieuwmarktbuurt. Wel weet ik zeker dat je een van de grachten hier kent, namelijk de beroemde Oudeschans. De Lastage is een van de fijnste en sjiekste woonwijken in Amsterdam Centrum vlakbij de Nieuwmarkt. Middenin de binnenstad dus, overal dichtbij, maar compleet buiten de reuring. En hier vind je werkelijk de mooiste grachten. En niet 1 enkele, maar een heleboel. Het gebied is ook niet voor niets een beschermd stadsgezicht. Je kunt hier heerlijk lang wandelen zonder een toerist tegen te komen.

4. Oudeschans & Oude Waal

Oudeschans en Oude Waal | Mooiste grachten Amsterdam
Oudeschans met Montelbaanstoren

Ik begin natuurlijk met de Oudeschans, die van de Breestraten tot aan de Prins Hendrikkade loopt. Niet een enorm lange gracht, maar wel een zeer brede. En dat zorgt voor een geweldig vrij uitzicht over het water. Hoewel de gracht breed, ogen de kades knus. In deze gehele buurt vind je de meest prachtige pandjes waar je kunt zien dat de bewoners dol zijn op hun buurtje. Veel planten en bloemetjes, bizar schone stoepjes en gezellige lichtjes achter de ramen.

Maar het mooiste is misschien wel de Montelbaanstoren. In 1516 gebouwd als uitkijktoren over de Zuiderzee, ter verdediging van de stad. Toen nog zonder de sierlijke bekroning. Die werd er in 1606 opgezet toen de toren zijn verdedigingsfunctie verloor. De toren staat precies op het hoekje van de Oudeschans en de Oude Waal. Vanaf beide grachten kun je de toren heel goed zien. Je vindt veel bankjes met uitzicht erop. Maar het leukste plekje is misschien wel het onderhouden buurttuintje op het hoekje van ’s Gravenhekje.

De Oude Waal en de Kromme Waal zijn net zo mooi als de Oudeschans. En het grappige is dat de gracht zelf.. een heel andere naam draagt! Het water heet namelijk de Waaleilandsgracht. De rechterkade (vanaf Amsterdam CS gezien) kennen we bij de straatnamen Kromme Waal en Oude Waal. Maar de linkerkade noemen we Binnenkant.

5. Kromboomsloot & Rechtboomsloot

Kromboomsloot en Rechtboomssloot | Mooiste grachten Amsterdam

De Kromboomsloot en Rechtboomssloot heten geen gracht maar sloot. Dat komt omdat het van oorsprong 2 slootjes waren. Rond 1530 werden ze verbreed tot gracht om zo de scheepswerf op de Lastage met het IJ te verbinden. De Lastage betrof namelijk een industrie- en havengebied buiten de stadsmuren van Amsterdam. Door de groei van de stad en de nood aan ruimte werd de Lastage aan het eind 16e eeuw bij de uitdijende stad betrokken. De bestaande bebouwing, zoals schuttingen, lijnbanen, droog- en teerhuisjes en het industriegebied werden vervangen door nieuwe straten, stegen en burgwallen. En van die nieuwe inrichting genieten we nu nog steeds.

Het was niet altijd een feest om op de Burgwallen en de Lastage te wonen >>

En dat genieten kun je uitermate goed doen op de Kromboomsloot en Rechtboomsloot. Pal aan de Nieuwmarkt, maar als je de gracht opkeert, stap je direct uit de drukte. Het is hier waanzinnig mooi. Vooral de bruggetjes met uitzicht op de monumentale panden zijn prachtig. De Kromboomsloot is een stukje langer dan de Rechtboom en loopt zoals de naam al suggereert in een bocht. Vanaf de 4 bruggen maak je daar prachtige foto’s van. Daarnaast vind je op deze gracht nog veel oude pakhuizen. Zoals het oudste pakhuis van Amsterdam, Schottenburgh, die mogelijk nog van voor de stadsuitbreiding (1585) dateert. Een werkelijk prachtig pand. Ook leuk om te weten is dat gezelschapsspel-merk Jumbo lang op de Kromboomsloot gevestigd was en hier bekende spellen als Stratego zijn bedacht.

Op de grens van de Wallen en de Lastage zit (buurt)restaurant Kaap & Tein >>

Grachten op de de Burgwallen

De Wallen, die kennen we natuurlijk allemaal. Veel Amsterdammers weten deze buurt te vermijden vanwege de drukte. En dat is best jammer, want we vinden hier de allereerste en oudste grachten van Amsterdam. In dit stukje is het ooit allemaal begonnen. Gelukkig konden we tijdens de lockdowns weer ontdekken hoe mooi deze grachten eigenlijk zijn. Het goede nieuws is dat als je de drukte een beetje weet te omzeilen, dat nog steeds kan. Echt!

6. Oudezijds Achterburgwal

Oudezijds Achterburgwal | Mooiste grachten Amsterdam

De Oudezijds Achterburgwal is waarschijnlijk wel het drukste stukje van Amsterdam. Maar als je vroeg in de ochtend gaat, is het hier zalig. Ook kun je een stukje meepakken dat net buiten het Wallengebied ligt. Dit geldt zowel voor de Achterburg als de Voorburgwal: vanaf de Damstraatjes richting de Grimburgwal worden de grachten steeds rustiger en zijn ze betoverend.

Maar de Oudezijds Achterburgwal staat vooral bekend om een ander plekje. Namelijk het laatste stukje van de gracht richting centraal. En dit topplekje is een loopje langs de drukte of in de vroege ochtend meer dan waard. De panden staan hier namelijk niet meer op een kade maar pal aan het water. De gracht loopt in een bocht af waar hij vervolgens samenkomt met de Voorburgwal. Een magisch tafereel, dat je een keer met eigen ogen gezien moet hebben.

7. Oudezijds Voorburgwal

Oudezijds Voorburgwal | Mooiste grachten Amsterdam

De allereerste gracht van onze stad, dat is best bijzonder he. En mét het alleroudste nog bestaande gebouw van Amsterdam, de Oude Kerk. Al sinds de 13e eeuw stond hier een houten kapel. In 1306 veranderde dit in een stenen hallenkerk en werd de kerk steeds verder uitgebouwd tot wat hij nu is. Je ziet het misschien niet meteen, maar het is een gigantisch gebouw met prachtige details. Het leuke is dat je er nog steeds helemaal omheen kunt wandelen en zo alle kanten van de kerk kunt bekijken.

Het uitzicht vanaf de Oudezijds Voorburgwal op de kerk (vooral op een heldere ochtend) is prachtig. Maar de gracht heeft nog veel meer moois. Zoals het prachtige Prinsenhof, voorheen ons stadhuis, nu Hotel The Grand. Het mooie Makelaarsbruggetje. De statige panden van het hoofdkantoor van de Stadsbank van Lening. Het volledig gerestaureerde Huis Leeuwenburg, ook wel Het Wapen van Riga genoemd. De Middeleeuwse Agnietenkapel uit 1470 die bij een nonnenklooster hoorde, maar in 1630 de start van de Universiteit van Amsterdam betekende. Het bijzondere Huis aan de Drie Grachten uit 1610. En natuurlijk schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder. En ik vergeet er vast nog een paar. De gracht heeft namelijk maar liefst 142 rijksmonumenten om te bewonderen!

Tussen de huizen in de binnenstad zaten vroeger veel gangetjes. Ontdek waarom! >>

En helemaal aan het begin van de gracht is de uitmonding van de Oudezijds Achterburgwal te zien, waar de panden – en ook het hoekhuis (!) – pal aan het water staan. Dat creëert, net als bij de Achterburg, een weergaloos beeld.

8. Oudezijds Kolk

Oudezijds Kolk | Mooiste grachten Amsterdam

Dit stukje Amsterdam bevindt zich dan wel midden in de hectiek van het centrum, maar is van begin tot eind een zeer bijzonder grachtje. Aan het begin van de kolk, ter hoogte van de Zeedijk, bevindt zich een heel leuk brugje. De kolksluis genaamd. En die heet zo, omdat het in feite geen brug is, maar een sluis. En wel de oudste sluis van Amsterdam en bovendien de smalste. Met hoge kades, bedoeld om de wallen in de 15e eeuw te beschermen tegen hoog water en het overschot af te wateren naar het IJ (nu het Open Havenfront). De nauwe, hoge doorgang maakt het een heel gaaf plekje om doorheen te varen.

Maar ook op de brug heb je prachtige vergezichten. In de ene richting hebben we uitzicht op de mooie pakhuizen en Nicolaasbasiliek en in de andere richting kijken we zo op de Oudezijds. Supermooi.

Daarnaast is wandelen over de gracht ook een leuke ervaring. Er zitten wat rommelige zaakjes, maar de kolk zelf – met het trapje en de oude pakhuizen aan het water – is magisch. Er is ook slechts aan een kant een kade waar je kunt lopen. Een uniek grachtje dus!

9. Damrak

Damrak | Mooiste grachten Amsterdam

Natuurlijk geen gracht, maar wel een mooi watertje met een paar hele knappe pandjes, het Damrak. En die is, als onderdeel van project de rode loper, prachtig opgeknapt een aantal jaar geleden. Daardoor genieten we vol van nog zo’n prachtig instagrammable beeld: de panden aan het water. Het is al duizenden keren gefotografeerd, maar hoe vaak je het ook ziet, het blijft magisch.

In een van deze pandjes aan het water bevindt zich restaurant De Compagnon! >>

Nog een leuk weetje: Het Damrak vormt de scheiding tussen de nieuwe en de oude zijde van de Burgwallen. De panden vallen nog onder de wijk Burgwallen-Oude Zijde. Maar de plek vanaf waar de foto is genomen behoren tot de Burgwallen-Nieuwe Zijde.

De grachtengordel

Jaa de gehele grachtengordel is natuurlijk fenomenaal en uitermate geschikt voor mooie wandelingen, fietstochtjes of een rondvaart. Hieronder een paar van mijn favoriete plekjes.

10. De Reguliersgracht

Reguliersgracht | Mooiste grachten Amsterdam

De grachtengordel staat natuurlijk vooral bekend om de 4 grote kilometerslange hoofdgrachten en die zijn prachtig! Maar er zijn ook nog een aantal wonderschone dwarsgrachten. Een daarvan is de Reguliersgracht. En dat is zeker een van de mooiste grachten van Amsterdam.

Ook weer een gracht die we middenin het bewogen centrum vinden, maar zelf een oase van rust en pracht is. Hij begint bij de Herengracht (t.h.v. uitgaansgebied Thorbeckeplein), loopt paralel aan de Utrechtsestraat en mondt uit in de Lijnbaansgracht. Het is vooral een woongebied met hier en daar een verscholen mooi winkeltje, kantoortje of restaurantje. De Reguliersgracht is verder prachtig groen en heeft veel grote, statige panden en pakhuizen.

Het allereerste stukje, waar hij begint op de Herengracht ziet er fantastisch mooi en sjiek uit. Ook niet gek dat het Waldorf Astoria zich een paar deuren verder op de Herengracht gevestigd heeft. En ongeveer halverwege de gracht komen we het leuke Amstelveld tegen. Een mooi ruim en gezellig plein waar we de Amstelkerk vinden en ook de alombekende brasserie Nel. En op maandag staat de heerlijke bloemen- en plantenmarkt.

Maar waar deze gracht natuurlijk vooral bekend om staat, zijn de 7 bruggen. Kaarsrecht achter elkaar en ‘s avonds verlicht met lampjes. Samen vormen ze een unieke en betoverende doorkijk. Vooral vanaf het water!

11. De Spiegelgracht

Spiegelgracht | Mooiste grachten Amsterdam

De Spiegelgracht is een relatief kort grachtje en toch is hij zo beroemd. Hij vormt samen met de Nieuwe Spiegelstraat het hart van het sjieke Spiegelkwartier vol met kunst- en antiekwinkels.

Wat de gracht onder andere zo bijzonder maakt zijn de smalle, kleine grachtenpanden. Vaak maar 2 of 3 verdiepingen met eventueel een zolder of een souterrain. De pandjes hebben oude gevels en grote ramen waar je stiekem naar binnen kunt gluren. Aan beide kades sieren bomen, die in het winterseizoen verlicht worden met allemaal kleine lampjes erin. Dat geeft een feeëriek gezicht en maakt de Spiegelgracht een van de mooiste feestverlichte straten in Amsterdam.

In het winterseizoen loop je een prachtige wandeling langs de feestverlichting! >>

12. De 9 straatjes

De 9 straatjes | Mooiste grachten Amsterdam

Het is heerlijk om een stukje grachtengordel te pakken tijdens een bezoek aan de 9 straatjes. De gezellige 9 straatjes verbinden namelijk in 3×3 straatjes de Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel met elkaar. Kortom, je komt hier de gehele grachtengordel tegen! De bruggen tussen de straten bieden telkens fantastisch uitzicht over de hoofdgrachten van onze stad.

13. De Leidsegracht

Leidsegracht | Mooiste grachten Amsterdam

De Leidsegracht ligt eigenlijk pal naast het uitgaansgebied van het Leidseplein, maar daar merk je op de gracht maar weinig van. Het is een heel fijne gracht om te bewandelen. En dat op een heel oud stukje van Amsterdam. De Leidsegracht, aangelegd in 1615, markeert namelijk de rand van het eerste stukje grachtengordel dat werd aangelegd. 

Met name 2 plekjes op de Leidsegracht vind ik het allermooist, waar de Leidsegracht en Prinsengracht samenkomen, en waar de Leidsegracht de Keizersgracht kruist. De samenkomst van 2 grachten levert natuurlijk altijd een bijzonder beeld op. Maar op beide plekken hier vinden we ook nog eens 3 bruggen die elkaar verbinden. Dat zijn mooie fotospots. En ook vanaf het water is het natuurlijk prachtig!

Bij de pijl hieronder op de kaart uit 1625 is de Leidsegracht al te zien, haaks op de Prinsengracht.

Plattegrond van Amsterdam uit 1625
Plattegrond van Amsterdam (blad middenboven) van Balthasar Florisz. van Berckenrode; 1625. Detail van de grote stadskaart met daarop de Leidsegracht als grens van de toenmalige bebouwing, met de nog korte Prinsengracht (Prince Graft), eindigend bij de Leidsegracht (middenboven). Links van de Leidsegracht is de Heiligewegsevaart met bebouwing te zien, hier ligt nu de Leidsestraat.” Klik hier voor de vergrote foto op Wikipedia

14. Prinsengracht Jordaan

Prinsengracht | Mooiste grachten Amsterdam

De gehele Prinsengracht is een plaatje. Maar het stukje tussen de Leliegracht en Brouwersgracht is denk ik favoriet bij mij. Daar geniet je op een mooie dag van de reuring van alle terrasjes, met de Westerkerk op de achtergrond. En je loopt langs de gezellige Noordermarkt met de Noorderkerk.

15. De deftige Herengracht

Herengracht | Mooiste grachten Amsterdam

De Herengracht, jaa dat is natuurlijk een héle unieke. Met zijn statige, brede grachtenpanden die vaak 2 percelen bedragen. De deftige Gouden Bocht, maar ook de Kleine Bocht zijn geweldig. De knik op meerdere plekken in de gracht zorgde ervoor dat ook de huizen de bochten moesten volgen. En met name bij de Kleine Bocht zijn deze knikken bijzonder goed te zien in het betoverende Bartolotti huis.

16. Het Singel

Singel | Mooiste grachten Amsterdam

Het Singel is een flink stuk ouder (1428) dan de rest van de grachtengordel en werd gegraven als vestinggracht ter verdediging van de stad. Dat maakt hem nét even anders dan andere grachten, een stuk breder en wat grover. Aan de binnenkant van de gracht stond meer dan een eeuw onze stadsmuur. Pas toen die vanaf 1601 werd afgebroken, veranderde de gracht langzaam in een woongracht. De bedoeling was dat de gracht net zo deftig zou worden als de keizers- en herengracht. Maar die allure bereikte het nooit helemaal. De erven waren niet zo diep en echt grote huizen kon men er niet bouwen. Wel woonden er natuurlijk flink wat welgestelde Amsterdammers. Sommige stukjes zijn dan ook juist weer heel verfijnd. Hoewel niet zo sjiek als de Herengracht, is het hier fijn wandelen.

Een van de leukste stukjes aan het Singel, vind ik de ‘stadstuin’ van hovenier Arie (thv Singel 43). Daar moet je zeker eens gaan kijken. Om zwerfafval tegen te gaan besloot Arie ooit bloembakken op de hoek van de Corsgenburg neer te zetten, dat groeide door de jaren heen uit tot een heuse stadstuin en inmiddels kunnen we elk seizoen genieten van weer een ander thema.

Daarnaast zijn de kleine woonstraatjes tussen de Singel en Herengracht erg fijn, zoals bijvoorbeeld de mooie Bergstraat of de Langestraat, zo rustgevend!

17. Blauwburgwal

Blauwburgwal | Mooiste grachten Amsterdam

De Blauwburgwal wordt vaak genoemd als een van de mooiste grachten van Amsterdam. En ik kan niet anders zeggen, hij is prachtig. En het leuke is, het is maar een heel klein grachtje, een korte dwarsverbinding tussen de Herengracht en de Singel. De Blauwburgwal ligt overigens, ondanks de naam, niet in de buurt van de Groenburgwal. Maar middenin de grachtengordel, om het hoekje van de stadstuin op het Singel. De lichtval op de gracht is vaak prachtig. En de lage kades en de bootjes geven ‘m een beetje dorps karakter, wat ‘m erg idyllisch maakt. En dat karakter kom je niet alleen op deze gracht tegen, maar op veel meer plekken richting de Jordaan, zoals bijvoorbeeld op de Egelantiersgracht.

18. De Leliegracht

Leliegracht | Mooiste grachten Amsterdam

Jaa deze staat echt heel hoog bij mij. Wandelend over deze gracht (het liefst met een mooi zonnetje) voel ik mij altijd intens gelukkig. Het is werkelijk een wonderschone gracht. Het dorpse gevoel van de Blauwburgwal maar dan samen met de reuring van winkeltjes, restaurants en wandelend verkeer dat zijn weg baant naar de Jordaan. Zo gezellig.

De grachtenpanden hier zijn onwijs mooi gerestaureerd en worden goed onderhouden, waardoor ze je mee terug in de tijd nemen. Ze worden daarbij gesierd door ontzettend veel groen met gezellige geveltuinen. Ook vind je veel bomen op de gracht die het geheel nog meer in het groen steken.

Wanneer je aan het eind van de Leliegracht de Prinsengracht bereikt, heb je als bonus, aan je linkerhand, ook nog prachtig uitzicht op de Westerkerk. Genieten toch?

19. Entrepotdok

Entrepotdok | Mooiste grachten Amsterdam

Het Entrepotdok is een werkelijk heerlijke gracht en een uiterst bijzondere ook. Vrij breed, kaarsrecht en rechttegenover Artis. Je hoort de apen brullen en de zeeleeuwen gieren. En 9 van de 10 keer zie je groene halsbandparkiet rondvliegen. Aan sommige balkonnetjes kun ze flink los zien gaan op de vogelzaadballetjes die bewoners hebben opgehangen.

Maar ook de bebouwing is hier uniek. Er staat namelijk een gigantisch complex van maar liefst 84 (!) pakhuizen. In de Franse tijd vanuit het rijk gebouwd om goederen tijdelijk te kunnen opslaan en zo de Amsterdamse accijnzen te omzeilen. Die hoefden namelijk pas betaald te worden zodra de goederen daadwerkelijk de Amsterdamse markt op gingen. Vandaar ook de naam ‘entre’-pot, een tussenopslag. Tegenwoordig noemen we dat een magazijn!

Inmiddels mag het complex zich het grootste bewoonde pakhuizencomplex van Amsterdam noemen. De sjieke pandjes, de schone, brede stoep en de vlonders in het water geven het een karakteristieke sfeer en een bijna dorpsgevoel. Het entrepotdok is een wereldje op zich. Hier wandelen is een heerlijkheid en vooral als je bedenkt dat deze panden in de jaren ’70 eigenlijk op de planning voor sloop stonden.

De vierentachtig monumentale pakhuizen werden tussen 1708 en 1829 gebouwd. De pakhuizen werden in de jaren 70 van de twintigste eeuw aangetast door brand en achterstallig onderhoud en kwamen daarom op de slooplijst terecht. Gelukkig werden de woningen toch gerestaureerd en omgebouwd. Tegenwoordig zijn de pakhuizen aan het Entrepotdok een beschermd monument.” – onh.nl

De toegang tot het entrepotdok is al net zo bijzonder. Via de mooie Scharrebiersluis en het gezellige Kadijksplein (vol leuke zaakjes) spot je direct de statige Poort van het Entrepotdok. Beeldschoon en geweldig om doorheen te lopen tot de prachtige gracht voor je verschijnt.

Grachten in de Jordaan

Wanneer we in de Jordaan belanden, hebben we de grachtengordel verlaten. Maar mooie grachten vinden hier nog steeds. Sterker nog, we vinden hier een van mijn favoriete grachten, de Egelantiersgracht.

20. Egelantiersgracht

Egelantiersgracht | Mooiste grachten Amsterdam

De Egelantiersgracht geeft mij een beetje hetzelfde dorpse gevoel als de Leliegracht en de Blauwburgwal (wat je ook vergelijkbaar vindt op de Groenburgwal in de Nieuwmarktbuurt en op de Reguliergracht in de Vijzelbuurt). Maar dan zonder de reuring van de Leliegracht. Deze gracht is op de meeste plekken super rustig. Mooie lantaarnpalen, oude huisjes, veel groen en ontzettend veel bankjes om te genieten!

Op 2 plekken op de Egelantiersgracht vind je meer reuring. Namelijk op de hoek met de Prinsengracht, waar zich in het water het steigerterras van café ’t Smalle bevindt. En op de Hilletjesbrug, waar op de hoek bruine eetkroeg Café Sonneveld zit. Vanaf daar loop je overigens direct een van mijn favoriete straten in: de Tweede Egelantiersdwarsstraat (die verdergaat in de Tweede Tuindwars en Tweede Anjeliers en uitmondt in de Westerstraat). Hier vind je veel bijzondere restaurantjes en gezellige lunchtentjes. De reuring in dus. Maar voor een rustig plekje wandel je lekker verder over de Egelantiers of zoek je een fijn bankje op.

21. Bloemgracht

Ook de Bloemgracht is een zeer knappe gracht in de Jordaan, die menigmaal tot de mooiste grachten van Amsterdam wordt gerekend. Het is dan ook een heerlijke plek voor een fijne wandeling. Heel rustig, met een paar kantoortjes en verder vooral woonhuizen. Met mooi weer zie je hier vaak bewoners op hun trapjes genieten van het zonnetje.

Qua architectuur vind je op de Bloemgracht veel prachtige monumentale panden en oude pakhuizen waar vroeger fabriekjes zaten. Veel is behouden gebleven. Zo bezit Stadsherstel maar liefst 14 panden aan de Bloemgracht, waaronder het bijzondere dubbelpand met poortje op nummer 127. Toch kun je ook her en der een modern pand spotten dat vaak niet misstaat.

Ook bijzonder aan deze gracht is dat het de oudste (uit 1731) en deftigste gracht van de Jordaan is, en het alle dempingen heeft overleefd (6 van de 11 Jordaangrachten werden in de 19e eeuw gedempt). Vandaag de dag is de gracht dan ook deftiger dan ooit, met volgens mij een van de duurste postcodes in de stad.

Rembrandt van Rijn heeft overigens in de jaren ’60 van de 17e eeuw nog een atelier aan de Bloemgracht gehad. Leuk om te bedenken dat de gracht toen nog maar net 30 jaar bestond.

Grachten in de Haarlemmerbuurt

22. Brouwersgracht

Brouwersgracht | Mooiste grachten Amsterdam

De Brouwersgracht is absoluut een van mijn allerfavorietste grachten. En velen met mij denk ik zo. Het meest bizarre, en ook leuke, van deze gracht is dat het zich tussen 2 onwijs levendige wijken bevindt, maar dat de Brouwersgracht zelf een soort oase is. Niet dat er geen hond loopt, nee dat niet. Vooral op zaterdag kom je best wat mensen tegen. Maar met name wandelend publiek dat ook van de omgeving geniet. In de zomer zien we bruggen vol bloemen en groene geveltuintjes langs de panden. Daarnaast bootjes en woonboten in het water en bankjes langs de kades. Een heerlijke gracht voor een mooie wandeling of als uitvalsbasis om even op een bankje bij te komen na een dagje winkelen.

De gracht vormt de grens tussen de gezellige Haarlemmerbuurt en de Jordaan. Je hebt in deze buurt dus van alles te doen en te zien. Lekker naar de Linden- of Noordermarkt, winkelen op de Haarlemmerdijk, dineren in de Jordaan of lekker borrelen op terras.

De Brouwersgracht zelf is echter vooral een woonwijk met een aantal inpandige kantoortjes ertussen. Geen winkelgebied, niet veel verkeer en slechts een enkele horecazaak. Je kunt hier dus heerlijk wandelen!

Waar het vaak wel een stuk drukker is, is de inmiddels wereldberoemde kruising Prinsengracht / Brouwersgracht. Al jaren bestempeld als ‘het meest gefotografeerde plekje van Amsterdam’. En niet voor niets want het uitzicht is fantastisch. Vanaf de Papiermolensluis heb je zicht op beide grachten, waar op een zonnige dag veel bootjes voorbij kabbelen. Erachter siert het iconische pand van café Het Papeneiland. Op de sluis zelf hangen in de zomermaanden kleurrijke bloemen. En ’s avonds geniet je van het lichtjessnoer op de woonboot op de hoek, passend genaamd Prinsenbrouwers. De perfecte spot voor een paar mooie foto’s.

Naast deze iconische hoek hebben we nog een tweede bijzondere prachtplek op deze gracht. Namelijk die van de bekende voetgangersbrug, genaamd Melkmeisjesbrug. Vernoemd naar de melkmarkt die hier heel vroeger plaatsvond. Hoewel het bruggetje zelf helemaal niet zo oud is, uit 1966, ligt er volgens oude kaarten uit de 17e eeuw al eeuwenlang een brug precies op deze plek. Lang was dat een ophaalbrug (zoals we die kennen van de Staalmeestersbrug), nu een vaste brug van staal. Als je brug op gaat, vanaf de Herengracht, doemen de prachtige monumentale grachtenpanden van de Brouwersgracht op. En links en rechts van de brug kijk je uit over het glinsterende water.

Mijn mooiste grachten in Amsterdam

Dat waren ze! Mijn mooiste grachten in Amsterdam. Hoewel het er al best veel zijn, missen er vast nog een paar, maar die komen er dan vanzelf bij. Ik ben in ieder geval heel benieuwd of je deze grachten allemaal al kende. Of je ze net zo mooi vind als ik. En nog belangrijker, of je nu zin hebt gekregen om ze te bewandelen!

Onderweg iets lekkers halen? Ontdek de Beste bakkers & Patisserie in Amsterdam

Om je daarbij te helpen heb ik bovenaan deze pagina een Google Maps kaartje gemaakt en daarop alle genoemde grachten en fotoplekjes gepind. Dan kun je eenvoudig zelf je eigen grachtenwandeling uitstippelen. Of nog leuker, bewandel binnenkort de ‘mooiste grachten wandelroutes’ die ik speciaal hiervoor ga samenstellen. Houd ’t in de gaten!

Laat je me weten hoe het was? Tag @amsterdamwalks in je post of story of stuur me gezellig een DM op instagram. Ik reageer altijd!

Kloveniersburgwal | Foto Amsterdam Walks

Een van mijn wandelingen gedaan?

Heb jij een van mijn wandelingen in Amsterdam gelopen? Wat leuk! Ik hoop dat het groot genieten was en je veel mooie en gezellige momenten hebt beleeft. Laat je het mij weten!

Tag mij in je story of post op Facebook of Instagram @amsterdamwalks.

De mooiste wandelingen door Amsterdam

Hieronder vind je mijn laatste wandelingen door onze mooie stad Amsterdam. ♥ Laat je me weten hoe  het was? Tag @amsterdamwalks in je stories of posts op Facebook of Instagram.

Amsterdam Walks

Kom er gezellig bij

Op Amsterdam Walks deel ik de mooiste ontdekte en onontdekte plekjes van Amsterdam aan de hand van mijn ontdekkingstochten door de stad. Van mooie straten, grachten, gebouwen en gezellige buurten tot aan prachtige winkels, speciaalzaken, eethuizen en restaurants. Juist de combinatie, van echt Amsterdams tot hotspot en van oud tot nieuw, maakt Amsterdam zo leuk én uniek.